Ta strona nie może być wyświetlana w ramkach

Przejdź do strony

Jeśli znajdziesz błąd ortograficzny lub merytoryczny, powiadom mnie, zaznaczając tekst i naciskając Ctrl + Enter.

McRoman, czyli fast-food w starożytnym Rzymie

Ten wpis dostępny jest także w języku: angielski (English)

McRoman, czyli fast-food w starożytnym Rzymie
© Picture by Dave Thompson / Route OnePhotography / English Heritage

Powszechnie uważa się, że bary szybkiej obsługi to nowoczesny wynalazek. Jednak starożytny Rzym nie do końca zgadza się z tym stwierdzeniem.

Pierwszy przepis na starożytnego hamburgera można znaleźć w książce kucharskiej Apiciusa (od imienia przypuszczalnego autora, Marka Gawiusza Apicjusza), napisanej w I wieku n.e. Częściej jednak używa się nazwy „O sztuce kulinarnej ksiąg dziesięć”. Prekursor współczesnego burgera zwie się „isicia omentata”, a robiono go z mięsa mielonego, wina i pieprzu, obficie polewano go również garum, czyli rzymskim sosem rybnym.

Co ważniejsze, w Pompejach znajdują się pozostałości różnych restauracji typu „fast-food”. Można było w nich nabyć zarówno alkohol  jak i tanie jedzenie, bardzo często brane na wynos. Takie miejsca były otwarte bezpośrednio na ulicę, a ich wystrój był łudząco nowoczesny. Jest to podkreślone również przez to, że niektóre były budowane w ten sposób, aby potencjalny klient  mógł zakupić jedzenie bez potrzeby wysiadania z wozu. Jest to swoisty prototyp „drive-through”.

Burger rzymski

Opierając się na tych odkryciach, jest wielce prawdopodobne, że lokale tego typu można było również znaleźć w innych miejscach w Cesarstwie Rzymskim. I rzeczywiście, podejrzewa się, że istniały one w prawie wszystkich większych miastach.

Dodatkowo, talerze i naczynia w domach były często znajdowane poza kuchnią i jadalnią, które często były dość ubogo wyposażone. Ich pozostałości można znaleźć w sypialniach bądź w gabinetach. Wskazuje to na ludzi, którzy żyli w pośpiechu i często jadali poza domem.

Warto również pamiętać, że jedzenie serwowane w rzymskich barach szybkiej obsługi było zdrowsze od tego dzisiejszego, a sam hamburger był o wiele bardziej wartościowy odżywczo.

Przygotowanie burgera rzymskiego
Autor: Natalia Wilczyńska
Źródła wykorzystane
  • David Matz, Daily Life of the Ancient Romans
  • Marisa Ranieri Panetta, Pompeii: The History, Life and Art of the Buried City Hardcover
  • Zdjęcia: © Picture by Dave Thompson / Route OnePhotography / English Heritage

IMPERIUM ROMANUM potrzebuje Twojego wsparcia!

Jeżeli podobają Ci się treści, jakie gromadzę na portalu oraz, którymi dzielę się na kanałach społecznościowych, wdzięczny będę za jakiekolwiek wsparcie. Nawet najmniejsze kwoty pozwolą mi opłacić dalsze poprawki, ulepszenia na stronie oraz serwer.

Wesprzyj IMPERIUM ROMANUM!

Wesprzyj IMPERIUM ROMANUM

Nowości ze świata antycznego Rzymu

Jeżeli chcesz być na bieżąco z najnowszymi wpisami na portalu oraz odkryciami ze świata antycznego Rzymu, zapisz się do newslettera, który jest wysyłany w każdą sobotę.

Zapisz się do newslettera!

Zapisz się do newslettera

Księgarnia rzymska

Zapraszam do kupowania ciekawych książek poświęconych historii antycznego Rzymu i starożytności. Czytelnikom przysługuje rabat na wszelkie zakupy (hasło do rabatu: imperiumromanum).

Zajrzyj do księgarni

Księgarnia rzymska

Raport o błędzie

Poniższy tekst zostanie wysłany do naszych redaktorów