Ta strona nie może być wyświetlana w ramkach

Przejdź do strony

Jeśli znajdziesz błąd ortograficzny lub merytoryczny, powiadom mnie, zaznaczając tekst i naciskając Ctrl + Enter.

Szparagi – drogi specjał u Greków i Rzymian

Szparagi na mozaice
Szparagi na mozaice

Szparagi były w czasach starożytnych Greków i Rzymian bardzo drogim specjałem, który był specjalnie mrożony w Alpach na święta i festiwale. Zarówno Grecy jak i Rzymianie cenili sobie ich unikalny i delikatny smak, właściwości moczopędne oraz medyczne.

Szparagi znane były także w Egipcie, Syrii czy Hiszpanii. Zachowały się przepisy rzymskie, wykorzystujące smak szparagów.

W sezonie jadano je świeże; kiedy to zimą smażone. Cesarz Oktawian August utworzył nawet specjalną flotę, która miała transportować smaczne warzywo. Stąd też sformułowanie velocius quam asparagi conquantur,  czyli „szybciej niż się gotują szparagi”1, które władca używał, aby zobrazować szybkie wykonanie.

Do naszych czasów zachował się rzymski przepis na szparagi z księgi Apicjusza De re coquinaria.

Przypisy
  1. Swetoniusz, Boski August 86

IMPERIUM ROMANUM potrzebuje Twojego wsparcia!

Aby portal mógł istnieć i się dalej rozwijać potrzebne jest finansowe wsparcie. Nawet najmniejsze kwoty pozwolą mi opłacić dalsze poprawki, ulepszenia na stronie oraz serwer. Wierzę w to, że będę mógł liczyć na szersze wsparcie, które pozwoli mi jeszcze bardziej poświęcić się mojej pracy i pasji, maksymalnie usprawniać stronę oraz ukazywać świat antycznych Rzymian w interesującej formie.

Wesprzyj IMPERIUM ROMANUM!

Nowości ze świata antycznego Rzymu

Jeżeli chcesz być na bieżąco z nowościami na portalu oraz odkryciami ze świata antycznego Rzymu, zapisz się do newslettera.

Zapisz się do newslettera!

Księgarnia rzymska

Zapraszam do kupowania ciekawych książek poświęconych historii antycznego Rzymu i starożytności. Czytelnikom przysługuje rabat na wszelkie zakupy (hasło do rabatu: imperiumromanum).

Zajrzyj do księgarni

Raport o błędzie

Poniższy tekst zostanie wysłany do naszych redaktorów