Ta strona nie może być wyświetlana w ramkach

Przejdź do strony

Jeśli znajdziesz błąd ortograficzny lub merytoryczny, powiadom mnie, zaznaczając tekst i naciskając Ctrl + Enter.

Rzymskie naczynia kuchenne z Pompejów

Ten wpis dostępny jest także w języku: angielski (English)

Rzymskie naczynia kuchenne z Pompejów
Rzymskie naczynia kuchenne z Pompejów | Zdjęcie: Soprintendenza Speciale per I Beni Archeologici di Napoli e Pompeii

Rzymskie naczynia kuchenne z Pompejów. Od lewej strony widoczne: patelnia, blacha do pieczenia, dzban, okrągła patelnia z dwoma uchwytami, stojący grill, wiaderko i chochla. Obiekty wykonane są z brązu; znajdują się w Narodowym Muzeum Archeologicznym w Pompejach.

Na naczyniach wciąż widać ślady po kontakcie z ogniem. Patelnie używano zwykle do smażenia ryb, mięsa i warzyw. W wiaderku mieszano wodę z winem, a zmieszany napój przelewano do dzbana, który z kolei służył do rozlewania trunku.

IMPERIUM ROMANUM potrzebuje Twojego wsparcia!

Jeżeli podobają Ci się treści, jakie gromadzę na portalu oraz, którymi dzielę się na kanałach społecznościowych, wdzięczny będę za jakiekolwiek wsparcie. Nawet najmniejsze kwoty pozwolą mi opłacić dalsze poprawki, ulepszenia na stronie oraz serwer.

Wesprzyj IMPERIUM ROMANUM!

Wesprzyj IMPERIUM ROMANUM

Dowiedz się więcej!

Wylosuj ciekawostkę i dowiedz się czegoś nowego o antycznym świecie Rzymian. Wchodząc w poniższy link zostaniesz przekierowany do losowego wpisu.

Losowa ciekawostka

Losowa ciekawostka

Odkrywaj tajemnice antycznego Rzymu!

Jeżeli chcesz być na bieżąco z najnowszymi wpisami na portalu oraz odkryciami ze świata antycznego Rzymu, zapisz się do newslettera, który jest wysyłany w każdą sobotę.

Zapisz się do newslettera!

Zapisz się do newslettera

Księgarnia rzymska

Zapraszam do kupowania ciekawych książek poświęconych historii antycznego Rzymu i starożytności. Czytelnikom przysługuje rabat na wszelkie zakupy (hasło do rabatu: imperiumromanum).

Zajrzyj do księgarni

Księgarnia rzymska

Raport o błędzie

Poniższy tekst zostanie wysłany do naszych redaktorów