Ta strona nie może być wyświetlana w ramkach

Przejdź do strony

Jeśli znajdziesz błąd ortograficzny lub merytoryczny, powiadom mnie, zaznaczając tekst i naciskając Ctrl + Enter.

Najstarsze znane rzymskie wino

Ten wpis dostępny jest także w języku: angielski (English)

Najstarsze znane rzymskie wino
Najstarsze znane rzymskie wino

Najstarsze znane rzymskie wino datowane na IV wiek n.e. Butelkę o pojemności 1, 5 litra archeolodzy znaleźli w grobowcu rzymskiego nobila w obecnych Niemczech.

W grobowcu znajdowały się dwa sarkofagi: kobiety i mężczyzny. Jak się udało ustalić mężczyzna był rzymskim legionistą. Wino złożono ze zmarłymi na potrzeby „niebiańskiej podróży”. W grobowcu znaleziono sześć szklanych butelek i dziesięć naczyń, gdzie tylko w jednej butelce znajdował się jeszcze trunek. Butelka jest pełna w 2/3, a ciecz ma czystą formę koloru kalafonii. Mimo, że trunek stracił dużą część etanolu, naukowcom udało się potwierdzić, że jest to rzymskie wino, rozcieńczone mieszaniną ziół.

Wino zachowało się do naszych czasów, dzięki dużej ilości gęstej oliwy z oliwek dodanego do butelki oraz gorącego wosku jako uszczelniacza naczynia.

IMPERIUM ROMANUM potrzebuje Twojego wsparcia!

Aby portal mógł istnieć i się dalej rozwijać potrzebne jest finansowe wsparcie. Nawet najmniejsze kwoty pozwolą mi opłacić dalsze poprawki, ulepszenia na stronie oraz serwer. Wierzę w to, że będę mógł liczyć na szersze wsparcie, które pozwoli mi jeszcze bardziej poświęcić się mojej pracy i pasji, maksymalnie usprawniać stronę oraz ukazywać świat antycznych Rzymian w interesującej formie.

Wesprzyj IMPERIUM ROMANUM!

Nowości ze świata antycznego Rzymu

Jeżeli chcesz być na bieżąco z nowościami na portalu oraz odkryciami ze świata antycznego Rzymu, zapisz się do newslettera.

Zapisz się do newslettera!

Księgarnia rzymska

Zapraszam do kupowania ciekawych książek poświęconych historii antycznego Rzymu i starożytności. Czytelnikom przysługuje rabat na wszelkie zakupy (hasło do rabatu: imperiumromanum).

Zajrzyj do księgarni

Raport o błędzie

Poniższy tekst zostanie wysłany do naszych redaktorów