Ta strona nie może być wyświetlana w ramkach

Przejdź do strony

Jeśli znajdziesz błąd ortograficzny lub merytoryczny, powiadom mnie, zaznaczając tekst i naciskając Ctrl + Enter.

Rzymskie posiłki w ciągu dnia

Ten wpis dostępny jest także w języku: angielski (English)

Fresk z Pompejów ukazujący rzymską ucztę
Fresk z Pompejów ukazujący rzymską ucztę

Rzymianie w trakcie dnia jedli trzy posiłki, w których uczestniczyły również kobiety. Rano między ósmą a dziewiątą Rzymianie jedli śniadanie czyli ientaculum, w połowie dnia pomiędzy jedenastą a południem jedli prandium (II śniadanie, obiad) i wreszcie najważniejszym posiłkiem była kolacja,   między trzecią a czwartą godziną.

Pierwsze dwa posiłki były lekkie i szybkie. Jedzono wówczas chleb, owoce, warzywa, sery oraz pozostałości z kolacji. Często te posiłki spożywano na stojąco. Najważniejszy posiłek dnia, czyli kolacja (cena) spożywana była wpierw w atrium domostwa, gdzie przez to biesiadnicy byli wystawieni na spojrzenia przechodniów, później zaczęto spożywać wewnątrz w domu w specjalnym pokoju zwanym cenaculum, który z czasem przybrał nazwę triclinium, kiedy to Rzymianie oraz Italikowie z wyższych warstw społecznych przyjęli zwyczaj spożywania kolacji leżąc na kanapach (klinai) od Greków. Od tego czasu jedzenie na stojąco stało się symbolem prostactwa.

Na środku triclinum stał kwadratowy lub okrągły stół (mensa), wokół niego leżały rozstawione kanapy, na których biesiadnicy leżeli, opierając się na lewym boku w ten sposób, aby mieć wolną prawą rękę i aby móc jeść. Stół był z marmuru lub kości słoniowej. W pierwszym wieku p.n.e pojawia się obrus (mantele). Na stole stały potrawy, wino, solniczki. Potrawy płynne spożywano czymś w rodzaju łyżki (cochlear), pozostałe potrawy natomiast spożywano ręcznie. Naczynia stołowe w zależności od stanu majętności były wykonywane z gliny lub brązu dla biednych, natomiast dla bogatych srebrne z ozdobionymi wykończeniami. Były dwa rodzaje talerzy: patina – płytki oraz castinus – głęboki. Puchary do wina, czyli pocula wykonywane były z kryształu czy ze złota, zdobione drogocennymi kamieniami. Wino pito rozcieńczone wodą.

Autor: Mateusz Wąsik
Źródła wykorzystane
  • Piszczek Zdzisław (red.), Mała encyklopedia kultury antycznej, Warszawa 1990
  • Winniczuk Lidia, Ludzie, zwyczaje i obyczaje starożytnej Grecji i Rzymu, Warszawa 2008

IMPERIUM ROMANUM potrzebuje Twojego wsparcia!

Aby portal mógł istnieć i się dalej rozwijać potrzebne jest finansowe wsparcie. Nawet najmniejsze kwoty pozwolą mi opłacić dalsze poprawki, ulepszenia na stronie oraz serwer. Wierzę w to, że będę mógł liczyć na szersze wsparcie, które pozwoli mi jeszcze bardziej poświęcić się mojej pracy i pasji, maksymalnie usprawniać stronę oraz ukazywać świat antycznych Rzymian w interesującej formie.

Wesprzyj IMPERIUM ROMANUM!

Nowości ze świata antycznego Rzymu

Jeżeli chcesz być na bieżąco z nowościami na portalu oraz odkryciami ze świata antycznego Rzymu, zapisz się do newslettera.

Zapisz się do newslettera!

Księgarnia rzymska

Zapraszam do kupowania ciekawych książek poświęconych historii antycznego Rzymu i starożytności. Czytelnikom przysługuje rabat na wszelkie zakupy (hasło do rabatu: imperiumromanum).

Zajrzyj do księgarni

Raport o błędzie

Poniższy tekst zostanie wysłany do naszych redaktorów