Ta strona nie może być wyświetlana w ramkach

Przejdź do strony

Jeśli znajdziesz błąd ortograficzny lub merytoryczny, powiadom mnie, zaznaczając tekst i naciskając Ctrl + Enter.

Rzymskie ruiny w Troia w Portugalii

Ten wpis dostępny jest także w języku: angielski (English)

Rzymskie ruiny w Troia w Portugalii
Rzymskie ruiny w Troia w Portugalii

Półwysep Troia, znajdujący się na południe od Setubal i Lizbony (Portugalia), pełnił bardzo ważną rolę w sektorze rybołówstwa w czasach rzymskich. Ośrodek funkcjonował do VI wieku n.e.

Centrum powstało zapewne w pierwszej połowie I wieku n.e. Handlowano głównie słynnym sosem garum oraz rybami, które były przewożone w soli.

Obfitość ryb i soli w tym obszarze spowodowała, że Troia była największym centrum przetwórstwa ryb w Imperium Rzymskim. Obecnie można podziwiać ruiny term z salami do kąpieli gorących i zimnych, dwu-piętrowe domy, nekropolię z kilkoma rodzajami grobów, czy wczesną-chrześcijańską bazylikę.

Rzymskie ruiny w Troia

Co ciekawe, w Troia w dalszym ciągu prowadzone są wykopaliska, które przynoszą nowe odkrycia.

Źródła wykorzystane
  • Zdjęcie ruin: Portugal Travel Guide

IMPERIUM ROMANUM potrzebuje Twojego wsparcia!

Jeżeli podobają Ci się treści, jakie gromadzę na portalu oraz, którymi dzielę się na kanałach społecznościowych, wdzięczny będę za jakiekolwiek wsparcie. Nawet najmniejsze kwoty pozwolą mi opłacić dalsze poprawki, ulepszenia na stronie oraz serwer.

Wesprzyj IMPERIUM ROMANUM!

Wesprzyj IMPERIUM ROMANUM

Nowości ze świata antycznego Rzymu

Jeżeli chcesz być na bieżąco z najnowszymi wpisami na portalu oraz odkryciami ze świata antycznego Rzymu, zapisz się do newslettera, który jest wysyłany w każdą sobotę.

Zapisz się do newslettera!

Zapisz się do newslettera

Księgarnia rzymska

Zapraszam do kupowania ciekawych książek poświęconych historii antycznego Rzymu i starożytności. Czytelnikom przysługuje rabat na wszelkie zakupy (hasło do rabatu: imperiumromanum).

Zajrzyj do księgarni

Księgarnia rzymska

Raport o błędzie

Poniższy tekst zostanie wysłany do naszych redaktorów