Ta strona nie może być wyświetlana w ramkach

Przejdź do strony

Jeśli znajdziesz błąd ortograficzny lub merytoryczny, powiadom mnie, zaznaczając tekst i naciskając Ctrl + Enter.

Thermopolium – antyczny uliczny bar

Ten wpis dostępny jest także w języku: angielski (English)

Thermopolium w Pompejach
Thermopolium w Pompejach

Thermopolium był to antyczny uliczny bar, który dosłownie znaczy: „miejsce gdzie sprzedaje się (coś) ciepłego”. Tego typu miejsca był w miastach greckich lub rzymskich popularne wśród biedoty, której nie było stać na własną kuchnię. Współcześnie moglibyśmy takie miejsce określić jako „fast-food”.

Typowe thermopolium składało się z małej izby z wysuniętą długą kamienną / murowaną ladą. W takiej ladzie osadzone były gliniane słoje (dolia), w których umieszczano usmażone i przygotowane jedzenie. Strona frontowa lady była często zdobiona freskami. Świetne przykłady thermopolia znajdziemy w Herkulanum lub Pompejach.

thermopolium podawano przyprawione wino (calida), mięso, ser, soczewicę, orzechy i inne.

Zdjęcie z muzeum w Canterbury ukazujące thermopolium.
Autor: Marzena Łaska

IMPERIUM ROMANUM potrzebuje Twojego wsparcia!

Aby portal mógł istnieć i się dalej rozwijać potrzebne jest finansowe wsparcie. Nawet najmniejsze kwoty pozwolą mi opłacić dalsze poprawki, ulepszenia na stronie oraz serwer. Wierzę w to, że będę mógł liczyć na szersze wsparcie, które pozwoli mi jeszcze bardziej poświęcić się mojej pracy i pasji, maksymalnie usprawniać stronę oraz ukazywać świat antycznych Rzymian w interesującej formie.

Wesprzyj IMPERIUM ROMANUM!

Nowości ze świata antycznego Rzymu

Jeżeli chcesz być na bieżąco z nowościami na portalu oraz odkryciami ze świata antycznego Rzymu, zapisz się do newslettera.

Zapisz się do newslettera!

Księgarnia rzymska

Zapraszam do kupowania ciekawych książek poświęconych historii antycznego Rzymu i starożytności. Czytelnikom przysługuje rabat na wszelkie zakupy (hasło do rabatu: imperiumromanum).

Zajrzyj do księgarni

Raport o błędzie

Poniższy tekst zostanie wysłany do naszych redaktorów