Ta strona nie może być wyświetlana w ramkach

Przejdź do strony

Jeśli znajdziesz błąd ortograficzny lub merytoryczny, powiadom mnie, zaznaczając tekst i naciskając Ctrl + Enter.

Wieprzowina bardzo popularna w Rzymie

Ten wpis dostępny jest także w języku: angielski (English)

Wieprzowina w Rzymie
Wieprzowina w Rzymie

Archeolodzy badający zwyczaje żywieniowe Etrusków i Rzymian doszli do wniosku, że wieprzowina była podstawowym składnikiem diety italskiej kuchni, zarówno dla sfery wyższej jak i niższej społeczeństwa. Mięso jedzono albo pod postacią gulaszu, albo je gotowano. Bogatsi Rzymianie mogli sobie pozwolić na podsmażenie mięsa.

Pod koniec cesarstwa wieprzowina była nawet rozdawana masom. Każdy obywatel otrzymywał ok. 2 kg mięsa co miesiąc, przez pięć miesięcy w roku.

Źródła wykorzystane
  • J. P. Toner, Popular Culture in Ancient Rome

IMPERIUM ROMANUM potrzebuje Twojego wsparcia!

Aby portal mógł istnieć i się dalej rozwijać potrzebne jest finansowe wsparcie. Nawet najmniejsze kwoty pozwolą mi opłacić dalsze poprawki, ulepszenia na stronie oraz serwer. Wierzę w to, że będę mógł liczyć na szersze wsparcie, które pozwoli mi jeszcze bardziej poświęcić się mojej pracy i pasji, maksymalnie usprawniać stronę oraz ukazywać świat antycznych Rzymian w interesującej formie.

Wesprzyj IMPERIUM ROMANUM!

Nowości ze świata antycznego Rzymu

Jeżeli chcesz być na bieżąco z nowościami na portalu oraz odkryciami ze świata antycznego Rzymu, zapisz się do newslettera.

Zapisz się do newslettera!

Księgarnia rzymska

Zapraszam do kupowania ciekawych książek poświęconych historii antycznego Rzymu i starożytności. Czytelnikom przysługuje rabat na wszelkie zakupy (hasło do rabatu: imperiumromanum).

Zajrzyj do księgarni

Raport o błędzie

Poniższy tekst zostanie wysłany do naszych redaktorów