Ta strona nie może być wyświetlana w ramkach

Przejdź do strony

Jeśli znajdziesz błąd ortograficzny lub merytoryczny, powiadom mnie, zaznaczając tekst i naciskając Ctrl + Enter.

Rzymianie przyjmowali od Hunów koczowniczy styl życia

Najnowsze badania dowodzą, że Rzymianie przyjmowali od Hunów koczowniczy styl życia
Typowo zniekształcona czaszka Huna

Naukowcy z University of Cambridge przeanalizowali szczątki ludzkie – datowane na V wiek n.e. – z rzymskiego regionu nadgranicznego w Panonii (obecne Węgry). Wyniki badań dowodzą, że niektórzy rzymscy obywatele porzucili swoje gospodarstwa i przejęli koczowniczy styl życia od Hunów.

Analiza uzębienia i kości pozwoliła ocenić archeologom, że dieta Rzymian oparta była w dużej mierze na mięsie i rybach. Typowi rzymscy rolnicy odżywiali się z kolei głównie zbożem, warzywami, pieczywem i odrobiną mięsa, bez ryb. Co ciekawe, niektórzy z Hunów przejęli od Rzymian osadniczy tryb życia i założyli własne gospodarstwa.

Jak twierdzi dr Susanne Hakenbeck wyniki badań dowodzą, że ludność zamieszkująca obszar nadgraniczny starała się sobie radzić w niesprzyjających wojennych warunkach i koegzystować.

IMPERIUM ROMANUM potrzebuje Twojego wsparcia!

Jeżeli podobają Ci się treści, jakie gromadzę na portalu oraz, którymi dzielę się na kanałach społecznościowych, wdzięczny będę za jakiekolwiek wsparcie. Nawet najmniejsze kwoty pozwolą mi opłacić dalsze poprawki, ulepszenia na stronie oraz serwer.

Wesprzyj IMPERIUM ROMANUM!

Wesprzyj IMPERIUM ROMANUM

Nowości ze świata antycznego Rzymu

Jeżeli chcesz być na bieżąco z najnowszymi wpisami na portalu oraz odkryciami ze świata antycznego Rzymu, zapisz się do newslettera, który jest wysyłany w każdą sobotę.

Zapisz się do newslettera!

Zapisz się do newslettera

Księgarnia rzymska

Zapraszam do kupowania ciekawych książek poświęconych historii antycznego Rzymu i starożytności. Czytelnikom przysługuje rabat na wszelkie zakupy (hasło do rabatu: imperiumromanum).

Zajrzyj do księgarni

Księgarnia rzymska

Raport o błędzie

Poniższy tekst zostanie wysłany do naszych redaktorów