Okryta w 2016 roku tawerna jest zlokalizowana w Lattarze (0becne Lattes), antycznym porcie na południu Francji, który znany był naukowcom wcześniej z przekazów antycznych, a rozpoznany dopiero w 1963 roku.
Miejsce datowane jest na 125-75 rok p.n.e. czyli okres sprzed intensywnych podbojów Rzymu. Naukowcom udało się dowiedzieć, że tawerna była niezwykle „żywa”. Znaleziono wiele wskazówek to potwierdzających. Serwowano w niej ryby, chleb, krowie i owcze mięso. Przebadany obszar wskazuje, że na tawernę składał się dziedziniec i dwie duże izby: jedna służyła jako kuchnia; druga jako jadalnia.
W kuchni znajdowały się trzy duże piece, a w jadalni miejsce na ognisko. Na miejscu znaleziono także liczne kości zwierząt, które zapewne biesiadnicy po prostu rzucali na ziemię. Naukowcom udało się także znaleźć pozostałości po miskach do picia.