Ta strona nie może być wyświetlana w ramkach

Przejdź do strony

Jeśli znajdziesz błąd ortograficzny lub merytoryczny, powiadom mnie, zaznaczając tekst i naciskając Ctrl + Enter.

Pangiallo – żółty chleb

Pangiallo
Pangiallo

W regionie Lacjum do dziś jednym z typowych ciast świątecznych jest tzw. żółty chleb – pangiallo. Jego korzenie sięgają już epoki Cesarstwa Rzymskiego. 

W owych czasach kawałki tego złotego ciasta, obtoczonego w jajkach – które w piecu przekształcały się w złocistą, chrupiącą powłokę – które rozdawano podczas przesilenia zimowego. Miało to zapowiadać szybki powrót słońca. W Toskanii dziś piecze się pangiallo z żółtej mąki kukurydzianej. Podobnie, jak w starożytności, zagniata się ją z rodzynkami i suszonymi figami, co daje słodki smakołyk.

Poniżej przykładowy przepis:

  • 5 g świeżych drożdży lub 4 g suchych drożdży
  • 50 g zwykłej mąki
  • 50 g biała zwykła mąka
  • 35 g cukru pudru
  • 100 g ciepłej wody
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 2 g soli morskiej
  • 250 g rodzynek bez pestek
  • 100 g suszonych poćwiartowanych fig
  • 120 g całych lub blanszowanych migdałów
  • 20 g kandyzowanej skórki
  • 8 g mieszanki cynamonu,  kolendry, czarnego pieprzu, gałki muszkatołowej, kardamonu
Pangiallo – żółty chleb

Rozpuść cukier w wodzie. Utwórz preferment z częścią wymieszanej wody z cukrem, drożdżami i około 25 g mąki. Pozostaw na chwilę aby napęczniało. Dodaj resztę mąki w większej misie. Dodaj preferment, resztkę wody z cukrem, oliwę z oliwek i sól. Uformuj ciasto, dodając więcej wody niż to jest potrzebne, odwróć ciasto bardziej naoliwioną powierzchnią i ugnieć na gładko. Odczekaj 10 minut i dodaj przyprawy, orzechy, rodzynki, skórki. Dobrze wygnieć / wymieszaj całą zawartość miski. Zakryj naczynie i pozostaw na 6 godzin. Uformuj pożądany kształt – np. parę krągłych kawałków. Umieść oba kawałki ciasta na tacy do pieczenia i rozgnieć je na płaskie dyski o wysokości około 2, 5 cm. Jeśli chlebki za bardzo się kleją, posyp ręce mąką i uformuj. Przykryj chlebki na kolejne 4-6 godzin w neutralnej temperaturze. Następnie nagrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj chlebki mieszaniną szafranu, ciepłej wody, żółtek z jajek, mąki i cukru. Piecz przez około 30 minut, do momentu jak chlebki nabędą kolorów. Pozostaw na tacy na 20 minut i zostaw aby ostygło.

Źródła wykorzystane

IMPERIUM ROMANUM potrzebuje Twojego wsparcia!

Aby portal mógł istnieć i się dalej rozwijać potrzebne jest finansowe wsparcie. Nawet najmniejsze kwoty pozwolą mi opłacić dalsze poprawki, ulepszenia na stronie oraz serwer. Wierzę w to, że będę mógł liczyć na szersze wsparcie, które pozwoli mi jeszcze bardziej poświęcić się mojej pracy i pasji, maksymalnie usprawniać stronę oraz ukazywać świat antycznych Rzymian w interesującej formie.

Wesprzyj IMPERIUM ROMANUM!

Nowości ze świata antycznego Rzymu

Jeżeli chcesz być na bieżąco z nowościami na portalu oraz odkryciami ze świata antycznego Rzymu, zapisz się do newslettera.

Zapisz się do newslettera!

Księgarnia rzymska

Zapraszam do kupowania ciekawych książek poświęconych historii antycznego Rzymu i starożytności. Czytelnikom przysługuje rabat na wszelkie zakupy (hasło do rabatu: imperiumromanum).

Zajrzyj do księgarni

Raport o błędzie

Poniższy tekst zostanie wysłany do naszych redaktorów