Ta strona nie może być wyświetlana w ramkach

Przejdź do strony

Jeśli znajdziesz błąd ortograficzny lub merytoryczny, powiadom mnie, zaznaczając tekst i naciskając Ctrl + Enter.

We Włoszech odkryto fragment nieprzywierającej antycznej patelni

We Włoszech odkryto fragment nieprzywierającej antycznej patelni
We Włoszech odkryto fragment nieprzywierającej antycznej patelni | Zdjęcie: MARCO GIGLIO

Włoscy archeolodzy odkryli w okolicach Neapolu fragment nieprzywierającej patelni rzymskiej, co dowodzi, że już w starożytności dbano o wygodę w kuchni.

Południe Italii słynęło z produkcji tego typu wyrobów, które nazywano Cumanae testa lub Cumanae patellae (patelnie z miasta Cumae). Wspomina o nich także I-wieczna rzymska książka kucharska „De Re Coquinaria”, zalecając by używać ich podczas przygotowywania gulaszu z kurczaka.

Do 1975 roku patelnie z Cumae pozostawały tajemnicą. Wtedy też włoski archeolog i historyk Giuseppe Pucci zaproponował, by gliniane naczynia z czerwoną powłoką antypoślizgową – nazywane w naukowym środowisku „Pompeian Red Ware” – uznać właśnie za Cumanae testae. Teraz inni specjaliści: Marco Giglio, Giovanni Borriello i Stefano Iavarone znaleźli dowód na poparcie tezy Pucci’ego. Naukowcy natrafili na dziurę wypełnioną fragmentami naczyń do gotowania (około 50 tysięcy fragmentów pokrywek, garnków, patelni – o różnych rozmiarach i grubości), które datowane są na czas panowania Oktawiana Augusta i Tyberiusza (27 p.n.e. – 37 n.e.). Miejsce to było śmietniskiem zepsutych naczyń dla fabryki ceramiki; to z kolei dowodzi, że w Cumae produkowano nieprzywierające patelnie. Wiele fragmentów posiada od wewnętrznej strony grubą czerwoną powłokę, która zapobiegała przywieraniu jedzenia. W ten sposób można było idealnie przygotować mięsny gulasz.

Wstępna analiza wykazuje, że glina z której wykonano naczynia w Cumae różni się od tej wykorzystanej w Pompejach. Badanie dowodzi także, że patelnie z Cumae były znacznie wyższej jakości od tzw. „Pompeian Red Ware”.

Masowa produkcja wysokiej jakości garnków i patelni wypromowała Cumae na cały ówczesny świat. Naczynia kuchenne były eksportowane do Hiszpanii, Północnej Afryki, Galii, Germanii czy Brytanii.

Źródła wykorzystane

IMPERIUM ROMANUM potrzebuje Twojego wsparcia!

Aby portal mógł istnieć i się dalej rozwijać potrzebne jest finansowe wsparcie. Nawet najmniejsze kwoty pozwolą mi opłacić dalsze poprawki, ulepszenia na stronie oraz serwer. Wierzę w to, że będę mógł liczyć na szersze wsparcie, które pozwoli mi jeszcze bardziej poświęcić się mojej pracy i pasji, maksymalnie usprawniać stronę oraz ukazywać świat antycznych Rzymian w interesującej formie.

Wesprzyj IMPERIUM ROMANUM!

Nowości ze świata antycznego Rzymu

Jeżeli chcesz być na bieżąco z nowościami na portalu oraz odkryciami ze świata antycznego Rzymu, zapisz się do newslettera.

Zapisz się do newslettera!

Księgarnia rzymska

Zapraszam do kupowania ciekawych książek poświęconych historii antycznego Rzymu i starożytności. Czytelnikom przysługuje rabat na wszelkie zakupy (hasło do rabatu: imperiumromanum).

Zajrzyj do księgarni

Raport o błędzie

Poniższy tekst zostanie wysłany do naszych redaktorów