Antyczni Rzymianie spożywając zupę używali głównie łyżek wykonanych z brązu, zwierzęcych kości lub drewna. Bogatsi Rzymianie używali srebrnych sztućców. Do deserów używano tzw. ligula małej łyżeczki deserowej. Był jeszcze inny rodzaj np. coclear – łyżka z ostrą końcówką do wyciągania ślimaków z muszli lub jedzenie jajka. Co jeszcze wykorzystywano do spożywania posiłków? Jak spożywali posiłki antyczni Rzymianie?
W kuchni rzymskiej używano także tzw. rudix, czyli narzędzie służące pierwotnie do mieszania. Co jest warte podkreślenia to mit, że Rzymianie nie znali widelców (furca). Do naszych czasów przetrwały egzemplarze, które służyły jednak zapewne do podawania jedzenia na talerze oraz w kuchni. Powodem, dla którego Rzymianie nie używali widelców do jedzenia był fakt, że jedynie stal (którą nota bene Rzymianie umieli wytwarzać) nadawała się jako tworzywo. Problem jednak, w tym że Rzymianie nie znali taniego sposobu jej osiągania, i głównie stal stosowano do produkcji mieczy oraz igieł. Noży zaś używali niemal wyłącznie kucharze: mięso biesiadnicy otrzymywali starannie już pokrojone.
Rzymianie lubili także jadać za pomocą palców. Zaznaczyć należy jednak, że do oznak dobrego wychowania należało jeść tak, by nie używać całej dłoni (barbarzyńskie zachowanie), jak najmniej ubrudzić palce i nie używać palca serdecznego oraz małego. W związku częstym używaniem w wyższych sferach palców przy jedzeniu, mycie rąk, nie tylko przed, ale i wielokrotnie pomiędzy posiłkami, było zwyczajem całkiem naturalnym. Palce wycierano w nakrycie stołu lub we włosy niewolników; często też niektórzy służący mieli właśnie długie włosy. Do jedzenia używano prawej ręki, kiedy lewa służyła do wycierania – podobnie jest w niektórych współczesnych kulturach.
Napoje pito z ceramicznych lub drewnianych naczyń, by od 50 roku n.e. stosować głównie droższe szklane kubki. Wciąż jednak wśród warstw niższych używano prostszych naczyń.