Ta strona nie może być wyświetlana w ramkach
Jeśli znajdziesz błąd ortograficzny lub merytoryczny, powiadom mnie, zaznaczając tekst i naciskając Ctrl + Enter.
Ten wpis dostępny jest także w języku: angielski (English)
21 lipca 2017
Rzymskie przybory kuchenne
Przepis na krem autorstwa Marka Gawiusza Apicjusza, gastronoma z czasów Oktawiana Augusta i Tyberiusza.
Do wina przyprawionego pieprzem dodać miodu, czystego wina, wina z winogron suszonych na słomie i pospolitego. Dorzucić nasienia sosny, orzechów włoskich i kaszy ugotowanej w wodzie; doprawić siekanymi palonymi orzechami laskowymi. Podawać.
– Apicjusz, De Re Coquinaria, VII 297
Autor:
Michał Szabłowski
Źródła wykorzystane
-
Jean-Claude Fredouille, Guy Rachet, Cywilizacje śródziemnomorskie - leksykon
Wesprzyj IMPERIUM ROMANUM!
Jeżeli podobają Ci się treści, jakie gromadzę na portalu oraz, którymi dzielę się na kanałach społecznościowych, wdzięczny będę za wsparcie.
Wesprzyj
{"cookieName":"wBounce","isAggressive":false,"isSitewide":true,"hesitation":"","openAnimation":"bounceInDown","exitAnimation":"fadeOutDown","timer":"","sensitivity":"","cookieExpire":"2","cookieDomain":"","autoFire":"","isAnalyticsEnabled":false}
Raport o błędzie
Poniższy tekst zostanie wysłany do naszych redaktorów