Ta strona nie może być wyświetlana w ramkach

Przejdź do strony

Jeśli znajdziesz błąd ortograficzny lub merytoryczny, powiadom mnie, zaznaczając tekst i naciskając Ctrl + Enter.

Przepis na krem rzymski

Ten wpis dostępny jest także w języku: angielski (English)

Rzymskie przybory kuchenne
Rzymskie przybory kuchenne

Przepis na krem autorstwa Marka Gawiusza Apicjusza, gastronoma z czasów Oktawiana AugustaTyberiusza.

Do wina przyprawionego pieprzem dodać miodu, czystego wina, wina z winogron suszonych na słomie i pospolitego. Dorzucić nasienia sosny, orzechów włoskich i kaszy ugotowanej w wodzie; doprawić siekanymi palonymi orzechami laskowymi. Podawać.

Apicjusz, De Re Coquinaria, VII 297

Autor: Michał Szabłowski
Źródła wykorzystane
  • Jean-Claude Fredouille, Guy Rachet, Cywilizacje śródziemnomorskie - leksykon

IMPERIUM ROMANUM potrzebuje Twojego wsparcia!

Jeżeli podobają Ci się treści, jakie gromadzę na portalu oraz, którymi dzielę się na kanałach społecznościowych, wdzięczny będę za jakiekolwiek wsparcie. Nawet najmniejsze kwoty pozwolą mi opłacić dalsze poprawki, ulepszenia na stronie oraz serwer.

Wesprzyj IMPERIUM ROMANUM!

Wesprzyj IMPERIUM ROMANUM

Nowości ze świata antycznego Rzymu

Jeżeli chcesz być na bieżąco z najnowszymi wpisami na portalu oraz odkryciami ze świata antycznego Rzymu, zapisz się do newslettera, który jest wysyłany w każdą sobotę.

Zapisz się do newslettera!

Zapisz się do newslettera

Księgarnia rzymska

Zapraszam do kupowania ciekawych książek poświęconych historii antycznego Rzymu i starożytności. Czytelnikom przysługuje rabat na wszelkie zakupy (hasło do rabatu: imperiumromanum).

Zajrzyj do księgarni

Księgarnia rzymska

Raport o błędzie

Poniższy tekst zostanie wysłany do naszych redaktorów