Ta strona nie może być wyświetlana w ramkach

Przejdź do strony

Jeśli znajdziesz błąd ortograficzny lub merytoryczny, powiadom mnie, zaznaczając tekst i naciskając Ctrl + Enter.

Ślimaki tuczone mlekiem – rzymski przysmak

Ślimaki tuczone mlekiem - rzymski przysmak
Ślimaki tuczone mlekiem - rzymski przysmak

Jednym z ulubionych przysmaków antycznych Rzymian były ślimaki tuczone mlekiem. Warron czy Pliniusz Starszy wspominają, że bogaci Rzymianie delektowali się ślimakami z własnych gospodarstw.

Wydaje się, że pierwszą osobą która zaczęła tworzyć hodowlę ślimaków był Quintus Fulvius Lippinus w roku 49 p.n.e. Rzymianin zaczął sprowadzać do swojego gospodarstwa ślimaki z różnych zakątków świata. Aby zaspokoić pragnienia najbardziej wymagających klientów, uruchomił nawet specjalne jednostki morskie, które przewoziły świeże ślimaki z Sardynii, Sycylii, Capri, hiszpańskiego i północno-afrykańskiego wybrzeża.

Antyczny przepis na ślimaki tuczone mlekiem

Potrzebne będą:

  • 6 jadalnych ślimaków na osobę
  • 2 litry mleka, aby utuczyć ślimaki
  • sól
  • 1 mała łyżeczka garum (liquamen – sosu rybnego) – zamiast tego można użyć tajskiego sosu rybnego
  • 1 duża łyżka octu winnego

Zgodnie z antycznym przepisem ślimaki należy położyć na dzień na płaskim talerzu, wypełnionym mlekiem z solą. Ślimaki lubią mleko, wiec je wypijają, a sól powoduje, że biedne stworzenia są coraz bardziej spragnione. Następnie należy umieścić zwierzątka na kilka dni w misce mleka. W międzyczasie należy usuwać wszelkie nieczystości ślimaków, które z dnia na dzień robią się tak tłuste, że nie mieszczą się już w muszlach. Wówczas utuczone ślimaki należy podsmażyć na oleju, pokropić octem winnym i podać z garum (tajskim sosem rybnym).

Źródła wykorzystane
  • Apicjusz, O sztuce kulinarnej
  • Giuseppe del Buono, The roman snail... and a secret recipe of Gourmet Italiano, "Wall Street International", 24 lutego 2015

IMPERIUM ROMANUM potrzebuje Twojego wsparcia!

Aby portal mógł istnieć i się dalej rozwijać potrzebne jest finansowe wsparcie. Nawet najmniejsze kwoty pozwolą mi opłacić dalsze poprawki, ulepszenia na stronie oraz serwer. Wierzę w to, że będę mógł liczyć na szersze wsparcie, które pozwoli mi jeszcze bardziej poświęcić się mojej pracy i pasji, maksymalnie usprawniać stronę oraz ukazywać świat antycznych Rzymian w interesującej formie.

Wesprzyj IMPERIUM ROMANUM!

Nowości ze świata antycznego Rzymu

Jeżeli chcesz być na bieżąco z nowościami na portalu oraz odkryciami ze świata antycznego Rzymu, zapisz się do newslettera.

Zapisz się do newslettera!

Księgarnia rzymska

Zapraszam do kupowania ciekawych książek poświęconych historii antycznego Rzymu i starożytności. Czytelnikom przysługuje rabat na wszelkie zakupy (hasło do rabatu: imperiumromanum).

Zajrzyj do księgarni

Raport o błędzie

Poniższy tekst zostanie wysłany do naszych redaktorów