Ta strona nie może być wyświetlana w ramkach
Jeśli znajdziesz błąd ortograficzny lub merytoryczny, powiadom mnie, zaznaczając tekst i naciskając Ctrl + Enter .
Ten wpis dostępny jest także w języku: angielski (English )
12 maja 2015
Skamieniały chleb rzymski
Skamieniały chleb rzymski z 79 roku n.e. Na pieczywie widnieje napis: własność Celer, niewolnik Q. Granius Verus . Znalezisko pochodzi z Herkulanum (w pobliżu Pompejów ) i datowane jest na I wiek n.e. Co warte podkreślenia podstawowym składnikiem obiadu Rzymianina był właśnie chleb.
Rozróżniano chleb z różnych rodzajów mąki: chleb czarny (panis rusticus, plebeius ), chleb biały (panis secundaris ) i najdelikatniejszy chleb luksusowy (panis candidus, mundur ).
IMPERIUM ROMANUM potrzebuje Twojego wsparcia!
Jeżeli podobają Ci się treści, jakie gromadzę na portalu oraz, którymi dzielę się na kanałach społecznościowych, wdzięczny będę za jakiekolwiek wsparcie. Nawet najmniejsze kwoty pozwolą mi opłacić dalsze poprawki, ulepszenia na stronie oraz serwer.
Dowiedz się więcej!
Wylosuj ciekawostkę i dowiedz się czegoś nowego o antycznym świecie Rzymian. Wchodząc w poniższy link zostaniesz przekierowany do losowego wpisu.
Odkrywaj tajemnice antycznego Rzymu!
Jeżeli chcesz być na bieżąco z najnowszymi wpisami na portalu oraz odkryciami ze świata antycznego Rzymu, zapisz się do newslettera, który jest wysyłany w każdą sobotę.
Księgarnia rzymska
Zapraszam do kupowania ciekawych książek poświęconych historii antycznego Rzymu i starożytności. Czytelnikom przysługuje rabat na wszelkie zakupy (hasło do rabatu: imperiumromanum ).
Wesprzyj IMPERIUM ROMANUM!
Jeżeli podobają Ci się treści, jakie gromadzę na portalu oraz, którymi dzielę się na kanałach społecznościowych, wdzięczny będę za wsparcie.
Wesprzyj
{"cookieName":"wBounce","isAggressive":false,"isSitewide":true,"hesitation":"","openAnimation":"bounceInDown","exitAnimation":"fadeOutDown","timer":"","sensitivity":"","cookieExpire":"2","cookieDomain":"","autoFire":"","isAnalyticsEnabled":false}
Raport o błędzie Poniższy tekst zostanie wysłany do naszych redaktorów