Antyczni Rzymianie bardzo cenili sobie mięso kuropatw. Kuropatwa była jednak drogim ptakiem. Wspomina o tym Marcjalis w swoich „Epigramach”, który przekazuje, że pozwolić sobie na nie mogli jedynie bogacze.
Co interesujące jednak, w Pompejach natrafiono na zachowane skorupki jajek, które poddano badaniom. Jajka znajdowały się w jednej z kamienic w uboższej dzielnicy. Jak się okazuje, w większości były to jaja kurze, jednak znajdowały się tam także jaja kuropatw. Naukowcy twierdzą, że jaja kurze były składnikiem diety Rzymian; z kolei jaja kuropatw mogą dowodzić, że hodowano je w celach zarobkowych i zostały one wykradzione z gniazd dzikich ptaków. Osoby o niższym statusie społecznym, po wyhodowaniu ptaków, mogły je sprzedawać na mięso. Jest to jednak jedynie hipoteza.
W słynnej książce kucharskiej Apicjusza „De re coquinaria” zachowało się kilka przepisów na przyrządzenie mięsa z kuropatwy. Jedno z dań zakłada przygotowanie i podanie mięsa z pieprzem, miętą, jagodami, miodem i winem.