Ta strona nie może być wyświetlana w ramkach

Przejdź do strony

Jeśli znajdziesz błąd ortograficzny lub merytoryczny, powiadom mnie, zaznaczając tekst i naciskając Ctrl + Enter.

Cynamon – cenna przyprawa starożytności

Ten wpis dostępny jest także w języku: angielski (English)

Cynamon - cenna przyprawa starożytności
Cynamon - cenna przyprawa starożytności

Cynamon był przyprawą bardzo dobrze znaną w starożytności. Używali go Chińczycy i Egipcjanie, a także Rzymianie. W starożytności rozróżniano cynamon i kasję. Bardziej poważany i luksusowy był cynamon, który importowano ze Sri Lanki; kasja z kolei sprowadzana była z Arabii i Etiopii. Z racji na fakt, iż cynamon był bardzo drogi, na jego sprowadzenie mogli sobie pozwolić jedynie najbogatsi. 

Cynamon i kasję wydobywa się z kory wewnętrznej różnych gatunków drzewa cynamonowca. Pliniusz Starszy twierdzi, że rzymski funt (327 gram) cynamonu lub kasji kosztował 300 denarów – tak więc 10-miesięczną zwykłą płacę. W Edykcie Dioklecjana o cenach maksymalnych z 301 roku n.e. cena za funt kasji wynosiła 125 denarów.

Pierwotnie cynamon wykorzystywano, aby ukryć niekorzystny zapach zepsutego mięsa, a fenole zawierające się w przyprawie hamowały powstawanie bakterii, które psuły mięso. Starożytni doceniali zwłaszcza zalety konserwujące produktu. Już starożytni Egipcjanie stosowali cynamon przy mumifikacji, którego silny aromat niwelował nieprzyjemny zapach martwego ciała, a związki organiczne konserwowały tkanki. Rzymianie z kolei, mimo że cynamon był drogi, stosowali go niekiedy na czas pogrzebu i palenia zwłok – w ten sposób ukrywano nieprzyjemne zapachy. Istnieje przekaz mówiący, jakoby cesarz Neron spalił w czasie pogrzebu swojej żony Poppei Sabiny, w roku 65 n.e., całe zapasy cynamonu w Rzymie.

W Rzymie cynamon dodawany był także do olejków namaszczających, które nakładano na ciało. Wierzono iż powoduje on korzystną stymulację seksualną i jest źródłem siły seksualnej oraz popędu.

Cynamon naturalnie był także wykorzystywany w kuchni. M.in. stosowano liście tzw. malabathrum, nazywanych folia – odnoszących się zapewne do cinnamomum tamala. Co więcej, cynamon służył do destylacji oleju stosowanego w sosie kminkowym do ostrygRzymski smakosz Apicjusz podkreślał, że cynamon jest przyprawą niezbędną w każdej szanującej się kuchni, a kasja z kolei do dobry dodatek smakowy do wina.

Cynamon z racji na fakt, iż był ciężko dostępny, jego transport trudny do realizacji, a zapotrzebowanie duże, był niezwykle pożądany. Pliniusz Starszy ocenił, że cynamon o tej samej wadze, co srebro był pięciokrotnie droższy.

Źródła wykorzystane
  • Ermatinger James W., The World of Ancient Rome: A Daily Life Encyclopedia
  • Klein Richard M., The Green World: An Introduction to Plants and People
  • Pliniusz Starszy, Historia naturalna
  • Regazzi John J., Infonomics and the Business of Free: Modern Value Creation for Information Services

IMPERIUM ROMANUM potrzebuje Twojego wsparcia!

Jeżeli podobają Ci się treści, jakie gromadzę na portalu oraz, którymi dzielę się na kanałach społecznościowych, wdzięczny będę za jakiekolwiek wsparcie. Nawet najmniejsze kwoty pozwolą mi opłacić dalsze poprawki, ulepszenia na stronie oraz serwer.

Wesprzyj IMPERIUM ROMANUM!

Wesprzyj IMPERIUM ROMANUM

Dowiedz się więcej!

Wylosuj ciekawostkę i dowiedz się czegoś nowego o antycznym świecie Rzymian. Wchodząc w poniższy link zostaniesz przekierowany do losowego wpisu.

Losowa ciekawostka

Losowa ciekawostka

Odkrywaj tajemnice antycznego Rzymu!

Jeżeli chcesz być na bieżąco z najnowszymi wpisami na portalu oraz odkryciami ze świata antycznego Rzymu, zapisz się do newslettera, który jest wysyłany w każdą sobotę.

Zapisz się do newslettera!

Zapisz się do newslettera

Księgarnia rzymska

Zapraszam do kupowania ciekawych książek poświęconych historii antycznego Rzymu i starożytności. Czytelnikom przysługuje rabat na wszelkie zakupy (hasło do rabatu: imperiumromanum).

Zajrzyj do księgarni

Księgarnia rzymska

Raport o błędzie

Poniższy tekst zostanie wysłany do naszych redaktorów