Ta strona nie może być wyświetlana w ramkach

Przejdź do strony

Jeśli znajdziesz błąd ortograficzny lub merytoryczny, powiadom mnie, zaznaczając tekst i naciskając Ctrl + Enter.

Wieprzowina bardzo popularna w Rzymie

Ten wpis dostępny jest także w języku: angielski (English)

Wieprzowina w Rzymie
Wieprzowina w Rzymie

Archeolodzy badający zwyczaje żywieniowe Etrusków i Rzymian doszli do wniosku, że wieprzowina była podstawowym składnikiem diety italskiej kuchni, zarówno dla sfery wyższej jak i niższej społeczeństwa. Mięso jedzono albo pod postacią gulaszu, albo je gotowano. Bogatsi Rzymianie mogli sobie pozwolić na podsmażenie mięsa.

Pod koniec cesarstwa wieprzowina była nawet rozdawana masom. Każdy obywatel otrzymywał ok. 2 kg mięsa co miesiąc, przez pięć miesięcy w roku.

Źródła wykorzystane
  • J. P. Toner, Popular Culture in Ancient Rome

IMPERIUM ROMANUM potrzebuje Twojego wsparcia!

Jeżeli podobają Ci się treści, jakie gromadzę na portalu oraz, którymi dzielę się na kanałach społecznościowych, wdzięczny będę za jakiekolwiek wsparcie. Nawet najmniejsze kwoty pozwolą mi opłacić dalsze poprawki, ulepszenia na stronie oraz serwer.

Wesprzyj IMPERIUM ROMANUM!

Wesprzyj IMPERIUM ROMANUM

Dowiedz się więcej!

Wylosuj ciekawostkę i dowiedz się czegoś nowego o antycznym świecie Rzymian. Wchodząc w poniższy link zostaniesz przekierowany do losowego wpisu.

Losowa ciekawostka

Losowa ciekawostka

Odkrywaj tajemnice antycznego Rzymu!

Jeżeli chcesz być na bieżąco z najnowszymi wpisami na portalu oraz odkryciami ze świata antycznego Rzymu, zapisz się do newslettera, który jest wysyłany w każdą sobotę.

Zapisz się do newslettera!

Zapisz się do newslettera

Księgarnia rzymska

Zapraszam do kupowania ciekawych książek poświęconych historii antycznego Rzymu i starożytności. Czytelnikom przysługuje rabat na wszelkie zakupy (hasło do rabatu: imperiumromanum).

Zajrzyj do księgarni

Księgarnia rzymska

Raport o błędzie

Poniższy tekst zostanie wysłany do naszych redaktorów