W 2015 roku włoscy archeolodzy odkryli wrak rzymskiego statku, który przewoził tysiące dzbanów pełnych ówczesnego „ketchupu” antycznych Rzymian – garum.
Garum był to słony sos rybny o wyrazistym smaku, uzyskiwany ze sfermentowanych ryb. Uważany był on za przysmak wykwintnej kuchni rzymskiej i często zastępował drogą sól. Śmierdzący płyn produkowano masowo w fabrykach w Hiszpanii i Portugalii.
Wrak odnaleziono około 198 metrów pod wodą blisko brzegów Ligurii w północno-zachodniej Italii. Statek mierzył około 98 metrów długości i datowany jest na I/II wiek n.e.
Naukowcy sądzą, że jednostka przewoziła od 2000 do 3000 amfor lub glinianych dzbanów. Wyruszyć miała z portu Cadiz w Hiszpanii, znanego miejsca produkcji garum, a do celowo dotrzeć miała do Rzymu.
Liczący niemal dwa tysiące lat wrak jest jednym z pięciu odnalezionych na głębokich wodach Morza Śródziemnego statków rzymskich.